lördag 6 december 2014

Vad ska göras?

Så! Vad är det för ett hus då? Och vad är det som ska göras egentligen?

Huset är uppfört 1950 och ligger mellan Västerås och Köping i Västmanland. Det har bott två familjer här under historiens gång. Mina morföräldrar flyttade hit 1972.

Kåken har två våningar och en källare och består av ca 120 kvm boyta. Tomten är på ca 2500 kvm och fylls av en härlig frukt och bär trädgård med en massa odlingsland. De senaste renoveringarna är gjorda i början på 70-talet och många rum är inte renoverade alls sedan det byggdes 1950, sånär som på tapetseringar (vilket kommer få ett eget kapitel då det har tapetserats till förbannelse).

Entréplan:
Hall, badrum, kök, matsal och vardagsrum

Vån 2:
Allrum, sovrum 1, sovrum 2 och wc

Källare:
Pannrum, matkällare och tvättstuga

När insidan är klar är det dags för fasad, tak, garage och trädgård.

Under projektets gång har jag huserat hela mitt egna bohag plus en vintagebutik i vardagsrummet. Där sover jag på en uppblåsbar madrass och bland kartonger.

Jag har valt att starta projektet på övervåningen. Sovrum 2 och allrum är de rum som jag pysslar med för tillfället. Sovrum 2 ska vara färdigställt till julen och allrummet ska då också vara på god väg.

Detta är hittills gjort i sovrum 2:
Tapeter (totalt 6 lager!!) rivna, renoveringsskivor uppsatta (en tunnare typ av gipsskiva) uppsatta på väggarna som varit allt för buliga. Skarvar tejpade och spacklade samt slipade. Taket är nu tvättat, slipat och nu målat. Det behövdes totalt 3 strykningar. Golvlister slipade och målade. Totalt 3 strykningar där med. Radiator tvättad, slipad och målad. I fönsterkarmen (inne i smygen!) hade man tapetserat 3 härliga lager med tapeter som satt som berget. De är nu bortslipade och karmen är spacklad, slipad och målad. Garderoben har blivit av med sina fula tapeter och dörrarna är slipade och målade (totalt fyra strykningar!). Lilla klädkammaren fick nya väggar och dörren har även målats. Dörrkarmar slipade och målade.
Det som kvar står är tapeterna som jag fortfarande väntar på. Beräknad leveranstid är 22:a-23:e dec! Därefter måste taklister upp.

Vad är gjort i allrummet (27 kvm) då?
Där har jag fått hjälp av min morbror Dick att sätta upp skivor på väggarna. Vi har både fått limma och skruva skivor då underlaget har skiftat. På vissa ställen har vi haft betong och på vissa ställen har det varit träreglar. Allrummet leder ut till själva trappen. Trapphuset är ett lite läskigt kapitel då det är 4,5 meter högt fall. Dick har lagt en dörr som avsats mot ett fönster (det kommer bild senare) för att vi ska kunna sätta skivor, spackla och tapetsera där. Alla skivor har ännu inte kommit på plats. Jag har tejpat, spacklat skarvar och skruvskallar samt slipat ungefär hälften. Jag har målat radiator (element) och gjort en grundmålning på dörrkarmar.
Det som är kvar är alltså, sätta skivor på kvarvarande väggar, spackla och slipa skarvar och skruvhål på dom. Slipa fönsterkarmar och smygar, spackla och måla (totalt 3 fönster) samt samma procedur på balkongdörren och på dörr till wc. Nu kom jag på att samtliga  fönster och balkongdörren behöver tätningslister. Fan vad det drar däruppe!
Golvet ska sedan slipas ner. Golvet är behandlat på vissa ställen och obehandlat på andra. Detta beroende på att allrummet har hyst ytterligare ett rum. Detta innebär tyvärr också att det "saknas" plank på sina ställen där väggen stått. Men det får jag lösa med någon fet list. Därefter ska golvet laseras och mattlackas. Sedan måste givetvis taket slipas och målas om. Och golvlisterna likaså. Taklisterna är banne mig det fulaste jag sett. En massa kablar (och kuloledningar) och skit går längs med taket och jag kommer nog bli tvungen köpa en tjock 'frigolitlist' (ja, det heter säkert något annat) och gömma allt.

DET är planen fram till jul!!
Jag har lärt mig en massa saker dessa veckor. Ett nytt ord till ordförrådet är 'SULOFORM' en sorts rasp som man raspar/filar till byggipsskivorna med. Jag har även lärt mig att jag fortfarande är för ung för P4 Västmanland (vilket stundtals är den enda kanalen jag får in på radion när jag jobbar) Har även lärt mig några svordomar från mig morbror.

Jag är som sagt novis och ni som har erfarenhet får VÄLDIGT gärna komma med tips och synpunkter (så länge ni är snälla)

Det kommer läggas upp mycket bilder och jag kommer försöka förklara vad jag har gjort så att man kan se olika moment. Tanken är att: kan JAG renovera så kan vem som helst! Jag har fått lära mig allt från början och jag delar gärna med mig.



Från början

Som beskrivningen av bloggen berättar så är detta en typ av byggblogg för 'dummies'.
Jag har tagit mig an att renovera ett hus på 6 månader för att det ska kunna vara säljbart till maj 2015.
För att göra allt lite mer spännande så kanske jag bör berätta att jag aldrig tidigare har gjort några som helst renoveringar eller bott i hus på landet (om man bortser från min barndom). Jag har en total budget på 150.000.- för hela huset både ut och invändigt.  Jag är dessutom är jag gravid och ska ha barn i april. Och jobbar helt solo.
Antingen tänker ni: ' Det går aaaaaaaldrig!' eller så tänker ni: ' Det här kan bli spännande att följa!' eller så tänker ni både och.

Det är min mormor och morfar som bott i detta hus tidigare. Jag är själv delvis uppvuxen här.
En av anledningarna att flytta hit var att ha närheten till mina morföräldrar( som flyttat till en lägenhet en bit här i från) och är "tuffliga" , som mormor skulle ha uttryckt det. Tyvärr gick min morfar bort för ett par veckor sedan. Och nu gör jag det här för mormor. Jag vill kunna ta ut henne hit i vår och visa henne trädgården som hon älskade högt.