fredag 12 december 2014

Slipning av golv och tapetleverans

Att slipa ett trägolv trodde jag skulle bli som att klippa en gräsmatta ungefär...
Man hyr en golvslip och en kantslip och sen går man med den som en liten klippare. Ett varv och sen är golvet mjuk, ljust och härligt! Vem som helst skulle kunna ha förklarat för mig att det är en total villfarelse.

Maskinerna hyrdes på Bauhaus i Västerås. Aset vägde drygt 50 kg och undertecknad höll sig undan när kolossen bars upp av mina stackars föräldrar. Vid start visade det sig att vi fått fel påsar för slipdammet och senare visade det sig även att själva sugen inte heller ville fungera. Dessutom saknades en fästanordning för kantslipens påse. Efter en sväng till Västerås för att hämta nya grejer och så avslöjade det sig att också golvet ville bjuda på överraskningar. En pigmenterad olja som man målat vissa delar av golvet med för 60 år  sedan. Tyvärr bara målad på vissa delar av ytan du rummet tidigare varit delat och hyst ett sovrum. Två dagars slipning med pappa Åke bakom maskinen. Själv höll jag mig undan och skötte utfodring samt inhandling av byggmaterial. När jag ikväll kom hem från Nordsjö idé & design i Västerås idag så hittade jag pappa i köket. Han hade gett upp. Vid inspektion av golvet tyckte jag själv att golvet såg riktigt fint ut! Nu ska jag lägga papp på ytan, och när tak och väggar är klara så ska golvet gråbetsas. Det kommer bli kanon, tror jag.TACK pappa!

Sovrumstapeter beställde jag från nätet (Tapetorama.se) men det visade sig att om jag hade beställt det i min favoritfärghandel (Nordsjö idé & design i Västerås) så hade det både blivit billigare, snabbare (och kanske t.o.m rätt tapet?) Ja, idag kom mina efterlängtade tapeter från Sanderson. Kollektionen Sanderson Vintage, modell: Swallow färg: Silver.....ELLER inte! Jag lyckades att beställa färgen 'Pebble' istället för 'Silver'. Nu kommer ni tro att jag bara säger det här för att jag är lat, eller för att jag har bråttom, MEN...färgen Pebbles var snyggare än färgprovet Silver jag hade hemma! Inget ont som inte för något gott med sig.

Jag kan i ärlighetens namn inte tapetsera. Jag har varit med och tapetserat tillsammans med andra, men med största sannolikhet inte gjort så mycket nytta. Så nu måste jag banne mig lära mig hur man gör. För att vara på den styva linan så har jag därför valt en svindyr tapet med en mönsterpassning på nästan 80 cm samt av "old school-modell" dvs en sån variant där jag måste ha klister på själva tapeten, inte på väggen. Och för att göra det ÄNNU mer intressant så har jag en rulle för LITE. BRA va?!
Jag har lurat hit min mamma som är en jävel på att tapetsera. Hon ska 'instruera' mig. Dvs det är hon som kommer få göra huvudjobbet i rummet. Om ni tycker att jag är en bortskämd 37-åring som borde göra skiten själv så kan jag bara säga såhär; Jag kommer få veta att jag lever, när det är dags för tapetseringen. Jag kommer få höra en hel del. Och förhoppningsvis kommer jag få lära mig en hel del också.

'Silver'  (färden jag TRODDE att jag beställt)


'Pebbles' färgen jag lyckades beställa (och som kommer bli mycket bättre)