onsdag 7 oktober 2015

Trapp

Trappen är ett kapitel jag måste avsäga mig all cred ifrån. Vid den här tidpunkten var jag gravid på gränsen till sprickfärdig. Min morbror och min pappa satte skivor. Vidare målade och tapetserade Mom&Pop.
Väggarna som på sina ställen mätte 4,5 meter i takhöjd bekläddes även här med renoveringsgips för att få en jämnare yta. Runt fönstret i trappen sattes lister. På inrådan av målarmästare Daniel Lindgren på Retro Måleri så målades väggarna i en grön kulör som jag lät NCS-skjuta från tapeten. Detta för att tapeten enligt hans erfarenhet hade en benägenhet att dra sig efter torkning. Jag frågade om det inte räckte att måla vid tapetskarvarna men fick förklaringen att underlaget skulle fästa ojämnt och att måla hela väggarna var nödvändigt. Ett rätt bökigt jobb då det som sagt var över fyra meter på sina ställen och detta i en trapp. För detta tillfälle var en sk. teleskopstege eller en RIKTIG trappstege som innebär att de olika benen kan ställas i olika längder och därmed kan stå i en trapp. Stegen användes vid spackling/slipning och målning av tak, vid sättning av skivor, spackling och slipning av de samma samt sättning av tapet. Dessa stegar kan hyras om man inte vill köpa en. Stegarna som går att få i olika utföranden och mått och kostar från en tusenlapp till 4000.-

     

                        

Något vi/jag lärde mig: att ta bort att svängt trappräcke är lätt. Att sätta tillbaka det är inte lika enkelt.
En annan lärdom var att notera om man har infällda brytare i väggen INNAN man sätter skivor på väggen. Tyvärr gjorde vi inte det. Detta fick lösas med en distans och tapetpussel i efterhand.
Ytterligare en lärdom; att stå i närheten av ett gift par som sätter en tapetvåd på 5 meter är en dum idé. Ta en kaffe istället.

Tapeten som sattes var en William Morris ´Crysanthemum'. Old school med limning på själva tapeten och med en relativt lång mönsterpassning (52cm) vilket innebär mycket spill om man har otur. Och det har man ju som regel.

 
Här kommer en enklare sammanställning kring tid och ekonomi. Jag tar inte längre med tiden det tar att tejpa täckpapp, göra rent penslar och tråg, åka och hämta färg och tapeter samt tiden det tar att välja alla materialval. Observera att tiden är den totala tiden för en person. Dvs 2 personer 2 timmar är räknat som 4 timmar.
______________________________________________________________________________

 

Material:

Väggar Renoveringsgips  -  Bygg Max 
2000.-
Skruv/lim  -  Bygg Max 
800.-
Vävtejp/spackel  -  Bygg Max 
200.-
Slippapper  -  Bauhause
100.-
Tapet   -   William Morris 'Chrystanthemum', Nordsjö idé & design
950.- /rulle x 4
3800.-
Tapetlim
100.-
Lister runt fönster
200.-
 
Trapp
Eklist längs med trappen
400.-
 
Tak
Slippapper  -  Bauhause 
100.-
Färg  -  Beckers/Bauhouse
100.-
Vävtejp/spackel  -  Bygg Max
50.-
Taklist frigolit  -  Nordsjö idé&design
350.-
_______________________________
Total: 8200.-
 
________________________________________________________________________________

Tid

 
Spackla, slipa tak och måla tak: 4h
 
 
Skruva och limma skivor och framförallt såga till rätt vinklar : 12h
 
Spackling och slipning (på stege): 10h
 
Målning av väggar: 2 h
 
Tapetsering: 16(!!)h
 
Sättning av golvlist och taklist: 5h
 
__________________________________
Total: 49h
 
_______________________________________________________________________________
 
Och så före och efterbilderna:

 

FÖRE

 
 



 

UNDER ARBETE

 

 




 ______________________________________________________________________________

EFTER: