onsdag 14 januari 2015

DIY-tips

Några DIY (Do It Yourself)...

Sänggaveln i mitt sovrum har jag gjort av en MDF-skiva som jag valt att ha i exakt samma mått som madrassernas totala mått: dvs 1600mm. Jag har måttat ut den höjd jag vill ska synas ovanför madrasserna (tänk på att kuddar etc bygger upp lite). Man kan sedan avgöra hurvida man vill montera gaveln i sängstommen/madrassbotten och ska således lägga till madrassbottens mått alt måttet ner till golv om man vill att gaveln ska stå på golvet.
Sedan är det dags för själva formen av gaveln. Vill man ha den rak i hörnen, rundad i hörnen eller en bågformad gavel? Själv valde jag rundade hörn och måttade ut dem med hjälp av en tallrik som mall. Därefter sågades hörnen till och slipades.
Stoppning; beroende på hur tjock eller "fluffig" gavel du vill ha. Jag fick tipset om att spara in pengarna på dyr skumgummi och använda mig av IKEAS tunnare (och billigare) syntettäcken som jag sedan vek dubbelt. När du monterar stoppningen tänk på att låta den gå en bit på baksidan på gaveln för att den ska se snygg ut från sidan och för att inga vassa kanter ev kommer titta fram.
Tyg. Välj ett tåligt möbeltyg utan stretch. Var MYCKET noggrann innan montering att sätta tyget rakt, speciellt om det är en mönstrad textil. En kraftig häftpistol är lättast att jobba med. Det går givetvis att spika med möbelnubb men det kräver lite mer erfarenhet. När tyget ligger rakt på framsidan, vänd gaveln och lägg på golvet (för att kunna trycka emot ordentligt med pistolen). Var extra noga vid hörnen när du skjuter så att det inte blir veck på framsidan. Jag sköt en kant på framsidan, precis där stoppningen slutade och där madrassen ska ta vid. just för att den ska kunna stå dikt an mot madrassen utan "puff".
Lättare kan det inte bli!!
Verktyg: såg, slipmaskin/el slippapper, häftpistol
Material:
MDF-skiva (ByggMax)
Täcke (IKEA)
Tyg (Stoff & Stil)


___________________________________________________________________________

Ett annat DIY-tips!

Jag tycker det är svårt med förvaring av smycken och bijouterier. Att ha dem i en korg/burk är värdelöst eftersom de då bara trasslar ihop sig till en stor boll och att ha en synlig smyckesförvaring är sällan snyggt. Det ser ofta stökigt och trassligt ut att ha många smycken hänga på samma ställe och speciellt då de ofta har olika färger och utseenden. Därför bestämde jag mig för att förvara dem på insidan av min garderob. (För att kunna göra detta krävs det att du har lite djup i garderoben så att sen smyckena inte fastnar i dina kläder!)

Verktyg
häftpistol och sax
Material
Tyg: Spetsgardin inhandlad på loppis
Kantband: vintage oanvända inköpta på Ankis fyndbod
Krokar: mässing Clas Ohlson

Måtta garderobsdörrarna. Klipp ut tyget du vill använda med sömsmån och fålla Jag valde att använda mig av spets då det är smidigt att direkt kunna hänga örhängen, broscher etc direkt i de färdiga hålen. Använder man sig av en slät textil skulle jag tipsa om att försöka vaddera dörren. Just för att smyckena ska hållas på plats. Att vaddera kräver lite mer skills för att få snyggt. När tyget är färdigt så är det bara att ta fram häftpistolen och skjuta! Därefter sätta kantband för att gömma häftklamrarna från pistolskyttet innan. Min idé var först att limma med kontaktlim men det var svårt att få snyggt. Så tipset är att skjuta på nytt men vara lite mer sparsam med skott och försöka gömma dem i kantbandet. Sedan satte jag kantband i en avvikande färg men samma mönster och nyans för att kunna sätta fast clipsörhängen och liknande. Därefter måttade jag ut och fäste små mässingskrokar för upphängning av smycken. Mitt tips: att sätta krokar tätt (jag satte med 10 cm mellanrum) för att hänga samma halsband på fler krokar. Så att man hänger dem på "bredden" , se sep foto. Detta för att det ska vara enkelt att se vad det är för halsband och framförallt för att långa halsband med mycket berlocker etc har en tendens att trassla in sig i sig själva. 


 



Hoppas att ni fick nåt litet tips!